Solliciteren als een pro
Mooi, je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Maar misschien denk je nu ‘help!’ want hoe laat je jezelf van je beste kant zien? Bij een eerste sollicitatiegesprek is het belangrijkste om te onderzoeken of jij en de potentiële werkgever bij elkaar passen. Een goede voorbereiding helpt om de juiste indruk achter te laten maar ook de juiste info op te halen.
Wat ons betreft is het eerste gesprek altijd een gelijkwaardige kennismaking. Geen eenzijdig vragenvuur, maar een gesprek waarin beide partijen mogen gaan ontdekken of er een klik is. Hieronder een aantal tips.
1. Breng je talenten in kaart
Als je weet waar jouw kracht ligt, kun je daar tijdens een sollicitatiegesprek de spotlight op richten. Een vraag die je jezelf kunt stellen is: wanneer voelde ik mij als een vis in het water? Bij welk project ging de tijd als een speer, maakte m’n hart een sprong en was ik super gefocust? Grote kans dat in dergelijke projecten jouw talent ligt! Een andere manier om jouw talent te ontdekken is de Talent Motivatie Analyse (TMA). Daar lees je hier meer over.
Wanneer je moeite hebt om een helder beeld van jezelf en jouw talent te krijgen, kun je anderen om input vragen. Denk aan vrienden, familie of huidige / oud-collega’s. Vaak ben je onbewust bekwaam. Met andere woorden: dingen die jij vanzelfsprekend vindt aan jezelf, worden vaak door anderen bewonderd. Vergeet trouwens niet om ook opbouwende feedback te vragen. Waar zou je, volgens hen, nog aan kunnen werken?
2. Denk na over jouw ambities
Één van de meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek is: “Waar zie je jezelf over vijf jaar?” Heel eerlijk? Die vraag is wat ons betreft achterhaald. De ontwikkeling die je wilt doormaken is namelijk vaak afhankelijk van het bedrijf, de rol, het team en jouw persoonlijke ontwikkeling. Maar… een werkgever zal wel graag willen horen waar jouw ambities liggen. Zie jij jezelf in de nabije toekomst leidinggeven? Wil je je kennis verbreden of juist verdiepen? Vind je het überhaupt belangrijk om jezelf verder te ontwikkelen? En wat verwacht je hierin van jouw werkgever? Kijk of jij en de potentiële werkgever elkaar hierin vinden.
3. Denk na over voorbeelden van de gevraagde competenties
In de vacaturetekst staan ongetwijfeld een aantal competenties genoemd. ‘Snel schakelen’, ‘communicatief vaardig’, etc. Ons advies? Bedenk een aantal concrete voorbeelden voor de competenties die gevraagd worden. Zoeken zij iemand die snel kan schakelen? Noem een situatie waarin jij deze kwaliteit eerder hebt laten zien. Dat kan werkgerelateerd zijn, maar ook privé. Hetzelfde geldt voor gevraagde kennis. Noem een voorbeeldproject waarin je deze kennis hebt toegepast, licht toe wat de vraag en het resultaat was en wat jouw aandeel in het project was. Cijfers, getallen en percentages doen het altijd goed. Overigens: competenties kunnen vaag en multi-interpretabel zijn. Vraag in het gesprek gerust om verduidelijking. “Jullie vragen iemand die snel kan schakelen. Wat verstaan jullie hieronder en waarom is dat belangrijk in deze rol?”
Het is ook handig om wat voorbeelden te kunnen geven van uitdagingen die je gehad hebt op je werk of tijdens je studie. Met welke onderwerpen hield je je bezig? Tegen welke problemen liep je toen aan? En hoe heb je dit opgelost? Of hoe zou je het oplossen met de kennis van nu? Werkgevers vinden het vaak leuk om te horen op welke prestaties en projecten jij het meest trots bent.
4. Omschrijf hoe jij de rol wilt invullen
De ene marketeer is de andere niet. Wat is jouw visie op het vak en de rol waarop je solliciteert? Wat is volgens jou de eerste stap? Je laat op die manier zien dat je een helder beeld voor ogen hebt en welke meerwaarde jij kunt bieden. Uiteraard is het eerste gesprek ook bedoeld om de rol te verduidelijken. Wat behelst de functie precies? Hoe is ‘ie tot stand gekomen? En wanneer ben jij in deze rol, volgens hen, succesvol?
5. Bedenk wat je zoekt in een werkgever
Wat heb jij nodig van een werkgever om ’s ochtends fluitend naar je werk te gaan? Voor de één is dat hybride werken, veel verantwoordelijkheid en vrijheid, de ander vindt juist kaders en strak ingerichte processen heerlijk. Zorg dat je duidelijk uiteen kunt zetten wat je nodig hebt en bekijk op welke manier zij jou hierin kunnen faciliteren.
De meest gestelde vragen van de werkgever
Hieronder een aantal vragen die je kunt verwachten:
- Vertel eens iets over jezelf. Waar woon je? Met wie? Heb je huisdieren? Wat doe je graag in de avonduren of in het weekend? Een goede ijsbreker is iets vertellen over jezelf dat niemand weet. “Ik ben fan van Lady Gaga”, “Ik ben bang voor onweer”, “Mijn ideale vakantie is…”
- Wat spreekt je aan in de vacaturetekst?
- Waar ligt jouw kracht? En waar blijkt dit uit?
- Waar zou je jezelf nog in willen ontwikkelen?
- Hoe omschrijven anderen jou?
- Wat is jouw visie op de rol?
- Waar liggen jouw ambities?
- Waarom ben je op zoek naar een andere baan?
- Op welke prestatie / project ben je het meest trots en waarom?
- Hoe ga je om met een boze klant/collega/baas?
- Wat motiveert jou?
- Wat is de moeilijkste beslissing die je ooit hebt genomen?
- Hoe ga je om met werkdruk?
- Hoe ga je om met tegenslag?
- Heb je zelf nog vragen?
Vragen die je zelf kunt stellen
Het eerste gesprek is vooral om de klik tussen jou en het bedrijf te ontdekken. Dus zorg dat zij niet alleen een goed beeld hebben van jou, maar jij ook van hen. Je kunt verduidelijking vragen over de inhoud van de functie. Voorbeeldvraag: stel ik begin a.s. maandag, welk project ligt er dan op mij te wachten? Maar je kunt ook vragen stellen over het team en de organisatie. Bijvoorbeeld: omschrijf mijn directe collega’s eens? Hoe is de werksfeer en waaruit blijkt dit?
- Waarom hebben jullie mij uitgenodigd voor deze rol?
- Welke vaardigheden en competenties vinden jullie het belangrijkst in deze functie? En waarom?
- Wanneer vervul ik deze functie succesvol in jullie ogen?
- Hoe kan ik mij verder ontwikkelen in dit bedrijf?
- Waar zien jullie de organisatie over tien jaar?
- In welk team kom ik te werken en hoe ziet dit team eruit?
- Hoe is de sfeer op de afdeling/in het team?
- Hoe is deze vacature ontstaan?
- Hoe lang werken medewerkers hier gemiddeld?
Overige tips
- Denk na over jouw wensen op het gebied van (secundaire) arbeidsvoorwaarden *
- Check vooraf de LinkedIn-profielen van de mensen met wie je gesprek hebt, nodig ze eventueel al uit voor het maken van een connectie
- Check vooraf de LinkedIn company page, website en overige socials
- Denk na over een eventueel vervolg van de sollicitatie en wat jij daarin belangrijk vindt. Een rondleiding? Een dagdeel meelopen?
- Mogelijk wordt er gevraagd of je al verbetertips hebt die verband houden met de rol waarop je hebt gesolliciteerd. Bijvoorbeeld de website of socials.
- Neem, in het geval van een creatieve rol, een klein portfolio mee (geprint of via een tablet)
- Wat betreft kleding: de ‘over ons’-pagina op de website geeft vaak een goede indicatie. Twijfel je? Kies dan liever voor een pantalon ipv spijkerbroek, voor een colbert ipv blote armen, etc. Better safe than sorry.
- Kom 10 minuutjes te vroeg! Ja, echt. In de tijd die je moet wachten, krijg je de kans om te observeren. Hoe gaan collega’s onderling met elkaar om? Word je gegroet door passerende mensen? Neem dit in je op.
* Tijdens een eerste gesprek tussen jou en een potentiële werkgever wordt er meestal niet gesproken over voorwaarden (zoals salaris, vakantiedagen en een lease-auto). Dit komt wel aan bod tijdens onze intake. Wij zullen dit, als we jou voorstellen aan de opdrachtgever, meenemen. Je mag er dus vanuit gaan dat jouw wensen bekend zijn wanneer jij op gesprek gaat. Dit is overigens geen garantie dat deze in het aanbod ook allemaal ingewilligd zullen worden
Heel veel succes met je sollicitatiegesprek! Toch even sparren? Neem gerust contact op met Suzette of Carianne via 0314 20 00 90.